Stichting Hondenschool Zoetermeer.

 

Dé hondenschool voor jou en je hond!

Flyball

Flyball is een hondensport die in Nederland steeds populairder wordt. Er worden door het hele land heen wedstrijden gehouden, maar naast het lopen van wedstrijden is het een geweldige sport voor baas en hond om samen leuk en actief bezig te zijn.

Wat is flyball?

De baan bestaat uit vier hindernissen. Achter de laatste hindernis staat een flyball-apparaat. De baas stuurt de hond vooruit over de vier hindernissen, bij het apparaat aangekomen drukt de hond met zijn poot het plankje in, waardoor er een tennisbal gelanceerd wordt. De hond vangt deze en komt zo snel mogelijk weer terug over de vier hindernissen naar de baas die achter de finishlijn de hond opvangt en helemaal uit zijn dak gaat! De groep die het snelst foutloos over de finishlijn komt die heeft gewonnen, maar wat het belangrijkste is dat zowel de baas als de hond het helemaal naar hun zin hebben gehad.

Dit klinkt allemaal heel simpel, maar voordat een hond dit heeft aangeleerd is er een intensieve training aan vooraf gegaan. De onderdelen moeten los van elkaar aangeleerd worden.

Wat wordt van een toekomstige flyballer verwacht?


Flyball betekent letterlijk vliegbal. Het is een hondensport waarbij niet alleen de hond en de baas actief bezig zijn, maar Flyball is ook een teamsport! Een groep bestaat uit 5 tot 8 combinaties. Voorwaarden zijn wel dat de hond een echte ballengek moet zijn, de baas nog gekker durft te doen en dat de hond niet uitvalt naar andere honden. Voordat een combinatie zich kan inschrijven voor de Flyball-cursus is het volgen van een Elementaire Gehoorzaamheidscursus verplicht, een diploma behoeft niet te zijn gehaald. Bij inschrijven wordt gekeken of de combinatie geschikt is voor het flyballen.

Daarnaast is het een intensieve sport, zowel de baas als hond moet daarvoor in goede conditie zijn. Honden en bazen met bijvoorbeeld gewrichts- of hartproblemen wordt het afgeraden om mee te doen. Daarnaast is het af te raden om met rassen als bijvoorbeeld de Duitse Dog en een Basset mee te doen. Het is aan te raden om niet te starten met flyballen met een hond jonger dan 1 jaar. Bij twijfel vragen wij om een dierenartsverklaring. Flyball is een sport waarbij weinig blessures voorkomen, mits men zich aan bovenstaande houdt.

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer zien van het flyballen, dan bent u van harte welkom op de trainingsdagen. Wij trainen op de Maandagavond, Beginners van 20.30 uur - 21.30 uur en de Gevorderden van 19.30 uur - 20.30 uur. Heeft u nog andere vragen dan kunt u ons na de training aanspreken.

Groet, Instructeurs Flyball

\