Stichting Hondenschool Zoetermeer.

 

Dé hondenschool voor jou en je hond!

Gehoorzaamheidscursussen

Algemeen

De gehoorzaamheidscursussen van Stichting Hondenschool Zoetermeer hebben een geheel eigen identiteit, zodat ze zich onderscheiden van andere hondentrainingen van de in Zoetermeer en omstreken gevestigde hondenscholen. Er wordt tijdens de cursussen gehoorzaamheid veel meer gelet op de combinatie (mens/hond) en er wordt gestreefd naar het ontstaan van een twee-eenheid. Ook worden er spelelementen (behendigheidstoestellen) in de cursussen opgenomen, zodat mens en hond er plezier in houden tijdens de cursus. Per groep zijn er altijd twee instructeurs aanwezig (uitzonderingen daargelaten) om les te geven, zodat iedere cursist optimaal kan worden begeleid en waar nodig kunnen cursisten ook even apart wat meer aandacht krijgen. Bij de Hondenschool Zoetermeer is er ook een duidelijk opbouw van makkelijk naar moeilijk, wij zeggen altijd je begint op de kleuterschool (puppy) en je kan doorgaan tot de universiteit (GG).

Dagen en tijden

De cursussen worden gegeven op

Zaterdag van 08:30 - 12:30 uur

Woensdag van 09.30 - 10.30 en van 19:00 - 21:30 uur

Vrijdag van 09.30 - 10.30 uur

Cursusaanbod

Puppycursus: voor puppies van 8 weken t/m 6 maanden

In deze cursus maak je kennis met het africhten van de hond. Hoe gaat het wat moet ik doen, moet ik streng of juist lief zijn. Tevens leer je hoe jij command’s moet geven aan je hond. Je leert alles aan je hond spelenderwijs. Je gaat leren wat gehoorzaamheid is. Je maakt een aanvang met gehoorzaamheid, de hond moet leren netjes te volgen (niet trekken aan de lijn), zitten, staan en afliggen. Ook proberen we de honden een halve minuut te laten blijven. Deze cursus wordt afgesloten met een echt examen en de puppies krijgen een diploma als ze geslaagd zijn. En nog steeds geldt: spelend leren. Omdat het eerste jaar zo snel gaat, gaat iedere pup op examen en Ja ze slagen ALTIJD.

Puppy Socialisatiecursus (winter- en zomermaanden)

Omdat de hondenschool tijdens de winter & zomer maanden veel gebeld wordt of er cursus voor de puppy is, hebben wij besloten om een Puppysocialisatiecursus te geven. De bedoeling hiervan is om de puppy's met elkaar te laten socialiseren en een eerste aanvang te maken met enkele oefeningen die hij/zij de rest van hun leven nodig hebben om een leuke en sociale huishond te worden. De nadruk van het socialiseren ligt op het spel en een binding te krijgen met het gezin. Aansluitend kan dan worden deelgenomen aan de reguliere puppy cursus, waar alle aspecten in voor komen.

Elementaire gehoorzaamheid (EG): voor honden vanaf 6 maanden

Ook toegankelijk voor beginners die geen puppy cursus hebben gedaan. Met mensen die bij andere hondenscholen cursus hebben gelopen wordt een proefje gedaan om het niveau te bepalen. Aan het eind van deze cursus, wordt bepaalt of je op examen mag. De Hondenschool heeft examen eisen , om op examen te gaan moet je hier wel aan voldoen. Als er neen wordt gezegd wees dan nooit boos op je hond maar kijk waar je begonnen bent en waar je nu bent met je hond. De cursus nog een keer overdoen is dan zo slecht nog niet. Tijdens het examen, kunnen de honden 1 min. blijven, netjes tot redelijk volgen, staan, zitten en afliggen. Hier wordt natuurlijk strenger de hand gehouden aan de regels, maar ook hier geldt weer: spelend leren. Na het afleggen van het examen krijg je te horen of je geslaagd of gezakt bent. Geslaagd dan mag je door naar de volgende cursus, ben je gezakt dan zal je de cursus nog een keer moeten overdoen.

SHH (Sociale Huis Hond)

Dit wordt de eerste cursus op Landelijk niveau. Als je hond en jij er rijp voor zijn wordt het examen bij de FHN aangevraagd. Een keurmeester van de FHN komt het examen af nemen. Tijdens het examen moet je laten zien dat je hond sociaal is in omgang. De hond moet netjes met een slappe lijn volgen, hij/zij moet sociaal zijn tegenover andere honden en mensen. Hiervoor moet de hond speciale ofeningen doen zoals er zijn, voedsel weigeren, tegen geluid kunnen (ratel), langs een wapperende vlag lopen, e.d. Na het examen krijg je gelijk te horen of je geslaagd bent. Het examen wordt afgenomen door keurmeesters van de " Federatie Hondensport Nederland" .

Gevorderden 1

Voor honden die doorstromen na het behalen van het SHH diploma. Het gaat weer wat moeilijker worden voor geleider en hond. Maar je wilt allemaal weten tot hoever kan je gaan, wat kan mijn hond allemaal aan. De oefeningen bij de Gevorderden I, er meer gelet op volgen aan de lijn, maar wel een slappe lijn, De hond moet zich laten betasten en de gelieder moet het gebit kunnen laten zien. Het zit, sta en af moet goed zijn. Natuurlijk komen op bevel en het aan de voet zijn moet voldoende zijn. Daarbij gaan wij de combinaties nog aanleren het plaats sturen van de hond en appel op afstand. Dus voor de combinaties valt er heel wat te leren Maar dat moet ook er moet weer een uitdaging liggen. Ook voor het examen moet je verdienen om op examen te gaan. 

Gevorderden 2

Voor honden die doorstromen na het behalen van het diploma Gevorderden I. In deze cursus wordt van de cursisten verwacht dat ze op hoog niveau met hun hond bezig zijn. Als men het diploma Gevorderden II haalt moet men er haast vanuit gaan dat men de GG b kan halen. Maar ook tijdens deze cursus worden de oefeningen scherper en het LOS volgen zal een van hoogste eisen zijn die je moet beheersen om op examen te gaan. Sommige ofeningen die je bij de Gevorderden I heb geleerd worden bij deze cursus gezien als een verplicht onderdeel bij het examen. Het nieuwe is het LOS volgen en daarbij komt ook nog het apporteren van het blok of de dummy. Maar ook deze cursus is weer een uitdaging, slaag je hiervoor dan ga je naar de universiteit de GG.

Het landelijke G & G b, I, II& III

Ben je geslaagd voor de Gevorderden II dan mag je met jouw hond naar de universtiteit en dat is het GG. Volgens de reglementen van de Federatie Hondensport Nederland. Hier gaat het echte serieuze werk beginnen, maar ook hier vergeten we het spelelement niet! De examens worden afgenomen door landelijk erkende keurmeesters van de FHN.

Als je dit leest zie je dat bij de Hondenschool Zoetermeer een duidelijke opbouw van de Gehoorzaamheids cursussen is, niet wij maar jij en je hond bepalen tot hoever je gaat. Het moet een uitdaging zijn, maar vergeet niet elke hond heeft ook zijn grens.

Groet,

Instructeurs Gehoorzaamheid

 

\